Wczoraj, dzięki dofinansowaniu uzyskanemu przez Miejską Bibliotekę Publiczną w Radzionkowie, odbyły się warsztaty kulinarne, w których uczestniczyły dzieci z Przedszkola nr 2 i 3 w Radzionkowie. Dzięki spotkaniu dzieci miały okazję poznać jedną z tradycyjnych polskich (i bardzo śląskich) potraw, jakim są kluski śląskie.
Na początku każdy otrzymał swój fartuszek i czapkę kucharską. Podczas spotkania dzieci poznały idealny przepis na najlepsze na świecie śląskie kluski, dowiedziały się z czego powstaje skrobia ziemniaczana, dzięki czemu kluski wychodzą jasne i puszyste, jakie są rodzaje klusek, jak dobrze przygotować ciasto na kluski oraz jak je dobrze ugotować. W czasie kiedy kluski się gotowały, dzieci słuchały o innych tradycyjnych śląskich potrawach, takich jak np.: rolady, modro kapusta, żur czy wodzionka. Po ugotowaniu klusek przyszedł czas na ich degustację.
Zajęcia organizowane są w ramach projektu ,,A było to tak…”. Dofinansowano ze środków Biura "Niepodległa" w ramach Programu Dotacyjnego "Symbole Narodowe RP".